Galileo produkcja czekolady

Czekolada jest samotnym z najbardziej znaczących przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, rozciąga się ją w wielu wersjach. W mało każdym sklepie można osiągnąć wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Wielka jest zarazem czekolada mleczna jak również ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym czasem jej dawania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, natomiast w wniosku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w relacji z tego który produkt chce się uzyskać. Miazga jest mielona znacznie w ciągu automatycznym. Po pokonaniu tych procesów wynosi ona formę sypką, którą określa się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do prac czekolady niezbędne jest używanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się również na sucho kiedy także na mokro. Proces konszowania na sucho jest ważnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji przeprowadza się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.