Pojemniki prozniowe na jedzenie

Choć pakowanie próżniowe najczęściej przypisywane jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej i klienci indywidualni poszukują urządzeń, które pozwalają im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i dania do pakowania stosowane są zarówno do ich potrzeb, zezwalając na opakowanie odpowiednio mniejszych porcji żywności.

Domowe danie do pakowania próżniowego żywności może wykorzystywać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania lub same stosuje pojemniki próżniowe wykonane z plastiku. W przypadku pojemników najczęściej stosowane są specjalne pompki ręczne, które umożliwiają na odessanie zbędnego powietrza z pojemnika i przekonują jego hermetyczne zamknięcie. Odpowiedni strategia życia można zastosować do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Przedstawiają one najczęściej uniwersalny rozmiar, dlatego wolno je stosować również do zamykania butelek z winem, jak oraz do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zakończeniu próżniowym wino zapewne być noszone nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co bardzo przez 2-3 dni.

http://nl.healthymode.eu/mibiomi-patches-snijdt-een-handige-en-effectieve-manier-om-af-te-vallen/Mibiomi Patches snijdt een handige en effectieve manier om af te vallen

Do domowego użytku mogą istnieć także dostosowane urządzenia typu multivac, zezwalające na przechowywanie żywności w specjalnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej czas przechowywania - w relacji od rodzaju materiału oraz od miejsca, gdzie będzie on przechowywany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania wydłuża się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa czy herbata, żywność przetworzoną, lecz jednocześnie warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso prawdopodobnie żyć zatrzymywane w zamrażarce w odpowiednio niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z zastosowaniem woreczków jest fakt, iż nie dotyczą one sprzedaż wysokiej powierzchni.